Министър Митов призова Русия да освободи отвлечен естонски офицер

OFFNews 18 септември 2014 в 16:55 2081 5

Българският външен министър Даниел Митов призовава Русия незабавно да освободи отвлечен на 5 септември офицер от естонските служби за сигурност.

Това стана ясно от изявление на самия министър на външните работи.

Естон Кохвер е бил пленен на границата между Естония и Русия от въоръжени руснаци. Според правителството на Естония те са го завели в Русия, като са използвали сила и са го заплашвали с оръжие.

Отвлеченият офицер се е занимавал с разследване на контрабанда по следи, водещи от територията на Русия в Естония, а след това обратно на територията на Русия.

Според Русия обаче Кохвер е шпионирал страната им.

Той е бил отведен от руснаците в Москва, където е задържан под стража за два месеца. Той е обвинен в шпионаж и ако бъде осъден може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода, съобщава Интерфакс.

Ето какво точно се посочва в изявлението на министър Даниел Митов:

"Силно сме обезпокоени във връзка с отвлечения на естонска територия на 5 септември 2014 г. от руските служби за сигурност естонски полицейски служител г-н Естон Кохвер. Инцидентът представлява сериозно нарушение на международното право от страна на Руската федерация. Призоваваме Руската федерация за незабавно освобождаване на г-н Кохвер и осигуряване неговото завръщане в Естония".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови