Министрите на НАТО обсъждат руската намеса в Сирия

OFFNews 08 октомври 2015 в 07:39 2956 8

Снимка БНР

Министрите на отбраната на НАТО се събират в Брюксел, за да обсъдят конфликта в Сирия и руската военна офанзива там.

Очаква се те да обсъдят евентуална операция в Средиземно море за по-добра охрана на южните граници на пакта. България ще бъде представена от министъра на отбраната Николай Ненчев, съобщи БНР. Над 90% от ударите на руските въздушно-космически сили в Сирия са насочени не срещу бойци от терористичните групировки “Ислямска държава” и “Ал Каида”, а срещу сирийската опозиция. Това заяви в сряда говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. На свой ред министерството на отбраната на Русия заяви, че има основания да смята, че ударите на американските Военно-въздушни сили не винаги се нанасят срещу терористични цели.

Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че водената от Съединените щати коалиция срещу “Ислямска държава” няма да се съгласи на сътрудничество с Русия. Според него руските военни следват грешна стратегия. Картър също заяви, че Москва продължава да извършва удари по цели, които не са на джихадистите.

Решението на сирийския проблем трябва да има комплексен характер и да се осъществи при запазване на единството и суверенитета на Сирия. Това се посочва в изявление, прието снощи в мароканския град Танжер на среща на външните министри на десет държави от западното Средиземноморие. Представителят на Франция – Лоран Фабиюс заяви обаче, че в Сирия не може да се постигне единство, докато на власт е сирийският президент Башар ал Асад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови