Меркел отхвърли призивите за ограничаване на достъпа на бежанци до страната

OFFNews 04 октомври 2015 в 13:18 5734 6

Германия няма да обмисля ограничаване на ангажимента си за приютяване на бежанци, каза днес канцлерът Ангела Меркел в радио интервю за "Дойчландфунк".

По този начин тя отхвърли исканията на коалиционните си партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) за промяна на законодателството по този въпрос.

Искането на представители на ХСС е да се смекчи заложеното в основния закон на Германия изискване да бъдат приемани всички, които търсят убежище. Аргуменът им е, че страната не издържа на напрежението, което създава напливът на бежанци към нейната територия.

В интервюто Меркел заяви, че по закона няма да има никакви промени и че Германия ще продължи да се придържа към Женевската конвенция от 1951 г. за статута на бежанците.

Тя обаче напомни, че страната ѝ трябва да ускори процеса на обработване на молбите за убежище. По този начин ще може по-бързо да се установява, когато дадени мигранти нямат нужда от убежище, така че те да бъдат задължавани да напуснат Германия. "Важното е всеки случай да се разглежда отделно, дори впоследствие да се наложи човекът да напусне страната", каза тя.

Канцлерът отхвърли и друго предложение на ХСС - издигането та огради по границите. "Не мисля, че оградите помагат. Видяхме това в Унгария", каза Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!