Меркел: Русия няма място в Г7, докато не започне да спазва общите ценности

OFFNews 21 май 2015 в 12:59 4607 7

Снимка БГНЕС

Връщането към формата Г8 не е възможно, докато Русия не започне да спазва основните на международното право. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в бундестага.

Русия няма да бъде представена на срещата на Г7 в Елмау, защото ние разбираме този формат като общност с общи ценности, подчерта Меркел.

Русия беше изключена от Г8 миналата година, след като страните в Г7 – Германия, САЩ, Канада, Япония, Франция, Великобритания и Италия, решиха да не изпращат свои представители на срещата на високо равнище в Сочи, а вместо това те се събраха без Русия в Брюксел. Решението беше взето, след като Москва анексира Крим.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви тогава, че никой не е гонил Русия от Г8. „Това е просто един клуб, в рамките на който лидерите на водещите държави се събират, за да обсъдят въпроси от общ интерес, а не някаква структура, от която могат да те изгонят“, подчерта той.

Програмата „Източно партньорство“ е насочена към развиване на сътрудничеството на ЕС с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, а не е насочена срещу Русия, подчерта още Меркел.

Това не е политики на разширяване на ЕС и не е насочена против никого, в това число и Русия, категорична е тя.

Мисленето в категории „или - или“, т.е. когато една страна трябва да избира между ЕС и Русия, е неприемлива. Например, ние уважаваме решението на Армения, която има тесни икономически отношения с Русия, каза германският канцлер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови