Международни експерти: Малайзийският самолет е свален от изтребител

ОFFNews 06 август 2014 в 20:55 15394 48

Останки от

Снимка AP/ Dmitry Lovetsky

Останки от "Боинг"-а в Украйна.

Малайзийският пътнически самолет, който бе свален в Източна Украйна, може да е бил ударен с ракета и оръдие на изтребител Су-25, пише малайзийският "New Straits Times", позовавайки се на екипа от международни експерти, който води разследването на трагедията.

Изтребителят може да е пуснал срещу самолета първо ракета "въздух-въздух", а след това го е "доубил" с изстрел от 30-милиметрово си оръдие. Този вариант може да обясни повредите по самолета и разпръсването на останките му. В щетите по "Боинг"-а има както отвори с кръгла форма, които обикновено се получават от изстрел с оръдие, така и стреловидни разривни отвори от ракета, обясняват експертите. 

На някои снимки от местопроизшествието се вижда, че фрагментите от взрива съвпадат с онези, които оставя оръжие с дистанционно взривяване, а други са подобни на фрагменти като при стрелба с оръдие. Ние анализираме това", коментира експерт.

Новата версия предполага, че двигателите на самолета са били улучени от ракета с топлинно насочване.

Според досегашната теория самолетът е бил свален от ракета "Бук". Експертите обаче отхвърлят този вариант, защото според тях в такъв случай не би имало нужда от "доубиващ" изстрел, тъй като първоначалният би бил твърде мощен.

Руската страна вече представи данни, че преди катастрофата на разстояние 3-5 километра от пътническия самолет е летял украински боен самолет, който е бил способен да порази полет MH17.

Международните експерти до този момент са събрали над половината от веществените доказателства на мястото на катастрофата.

Холандски експерти заявиха, че през последните три дни не са намерили никакви останки на загинали пътници или части от самолета, което според тях може да означава, че преди тях някой е бил на местопроизшествието.

"Така може частично да се обясни защо екипът не е намерил някои части от телата", каза ръководителят на разследващите експерти Питър-Яап Аалберсберг от Холандия. Той добави, че на мисията ще й трябват още няколко дни за издирването на останалите тела и части на самолета.

Малайзийският "Боинг 777" бе свален на 17 юли край Донецк, при което загинаха 298 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!