Ливанската преса: България ще се срине, ако не действа бързо по казуса с КТБ

OFFNews 13 август 2014 в 18:05 8192 6

"Дейли стар" - водещият англоезичен вестник в Ливан и Близкия изток, публикува днес статия за кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Автор на публикацията е Даниел Фрийфелд, бивш съветник в американския Държавен департамент.

Лошото справяне със ситуацията около КТБ повдигна въпроса дали България има необходимата политическа и институционална зрялост да остане стабилна при възникването на криза. Липсата на прозрачност е смайваща, пише Фрийфелд.  

Според него политиците са създали проблемите и сега пак те трябва да ги оправят.

Експертът е на мнение, че това няма да е толкова лесно, защото „проблемите около КТБ се усложняват допълнително от факта, че през октомври предстоят предсрочни избори. Управляващата коалиция се разпадна по-рано този месец и на нейно място възникна един нестабилен и хлабав съюз, съставен от партии от предишното правителство и опозицията. Всичко се решава при закрити врати".

Според Фрийфелд "ситуацията с банката е лесна за разрешаване, но трябва да се предприемат същите решителни мерки като през 1997".

Той посочва и две конкретни стъпки: първо - правителството или инвеститорите могат да осигурят необходимия капитал, който да подсигури вземанията на клиентите и кредиторите на банката; второ - да се преместят активите и пасивите в "добра банка", а с лошите кредити и бизнес дейности властите в България да се справят с пълната сила на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови