Латвия забрани руския език на работното място и в медиите

OFFNews 21 януари 2015 в 15:23 6854 19

Снимка sxc.hu

Рига през зимата.

Центърът за държавен език към министерството на правосъдието на Латвия разпространи указание до гражданите, в което се посочва, че разговорите на работните места в страната трябва да бъдат само на латвийски език.

Указанието се отнася до всички сфери на публична комуникация в Латвия и не изключва сферите на услугите - магазини, обществен транспорт, офиси и учреждения.

Според властите в страната масовата употреба на руски застрашава латвийския език и изразява неуважение към латвийците.

Недопустимо е работниците да общуват на чужд език, докато изпълняват служебните си задължения, отбелязва Центърът за държавен език, цитиран от Vesti.lv.

Парламентът на Латвия вече прие закон, който задължава всички радиостанции от 2016 година да излъчват предавания само на латвийски език.

Реакциите в Москва

"Как може да се забранява език, на който разговаря една четвърт от населението на страната? Латвия изглежда иска да тръгне по пътя на Украйна. Впрочем, самата Украйна я предупреждаваха да не посяга на руския език, но те самите усилено се унищожаваха – ще загинем, но ще го направим. През 90-те години ирландците разказваха на жителите на Естония, Литва и Латвия за своя опит, предупреждаваха ги, че навремето са имали опит за забрана върху английския език на своя територия, включително и за висшето образование, и за използване само на ирландски, но навреме се съвзели и разбрали, че лишават своята младеж от възможността да изучават света, науките, културата на народите. И в резултат се отказали от тази идея" - коментира Наталия Александрова от държавното радио Голос России.

Ожесточаването на езиковата политика в Литва, Латвия и Естония се точи от началото на 90-те години. Това не е борба за национална държава, а е част от целенасочената политика за асимилация на руското население, твърди експертът по международни въпроси и бивш ръководен сътрудник на МВнР на Русия Михаил Демурин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!