Лавров обеща строго разследване на „подлото“ убийство на Немцов

OFFNews 02 март 2015 в 17:50 5007 4

Снимка РИА Новости

Подлото убийство на Борис Немцов ще бъде разследвано с цялата строгост на закона, обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на 28-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Кощунство е да се използват такива трагедии като това убийство, за да се издигат откровено политизирани и голословни провокационни интерпретации, коментира Лавров.

Руският президент Владимир Путин незабавно направи всички поръчения, свързани с разследването, а изпълнението им е взето под специален контрол, допълни министърът.

Лавров коментира и ситуацията в Украйна.

В резултат на организирания преди година преврат се активизираха ултрарадикални сили, които се изявяват под нацистки лозунги и призовават към етническо прочистване, каза той и призова за разследване на престъпленията, извършени против мирни граждани на Майдана, в Одеса и други украински градове.

Лавров допълни, че вече е налице сериозен напредък в изпълнението на споразуменията от Минск, но трябва да се гарантира пълното изпълнение на приетите мерки, в това число и провеждането на конституционна реформа.

Онези, които настояват за доставки на оръжие за Киев, поемат върху себе си отговорността за провалянето на мирното уреждане на конфликта и няма да допринесат за спасяването на живота на хората, посочи Лавров, намеквайки за възможността САЩ да доставя оръжия в Украйна.

В Женева Лавров се срещна с американския държавен секретар Джон Кери.

По думите на Кери двамата са провели откровена дискусия за ситуацията в Украйна, Сирия и иранската ядрена програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови