Кюрдска мина уби трима в Турция

OFFNews 04 август 2015 в 15:50 3763 2

Снимка EA World View

Двама войници и охранител са били убити от самоделно взривно устройство, поставено от бунтовници от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) в югоизточната провинция Сърнак, предава Ройтерс, позовавайки се на източници от силите за сигурност.

Мината е била взривена дистанционно при преминаването на военна кола. Загинали са двама от войниците, а други двама са ранени. Загинал е и охранител от близко село.

Атаките на обявената за незаконна ПКК са в отговор на турските бомбардировки от страна Турция над кюрди в Северен Ирак. Поне 18 са жертвите на нападения на кюрдите от 20 юли досега. 

От ПКК заявиха, че засилват офанзивата в средата на месец юли, защото Турция е нарушила постигнатото през 2013 г. временно примирие. Същевременно кюрдската организация започна още по-чести нападения след като президента Реджеп Ердоган започна т.нар. "синхронизирана борба срещу тероризма" чрез въздушни удари на цели на "Ислямска държава" в Сирия и такива на ПКК в Северен Ирак.  

Според турските власти ударите срещу ПКК са отговор на насилието на бунтовниците в страната. Приблизително 40 000 души са загинали в продължилия три десетилетия конфликт. 


 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!