Крим влезе официално в състава на Русия

OFFNews 18 март 2014 в 14:03 8386 55

Снимка Euronews

Крим влезе официално в състава на Русия

Крим и Севастопол официално влязоха в състава на Руската Федерация.

Руският президент Владимир Путин, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и премиерът на Крим Сергей Аксьонов подписаха договор, според който Крим и Севастопол ще бъдат вписани в Руската Федерация.

Подписването на договора стана в Кремъл пред депутатите от руската Дума, членовете на Съвета на Федерацията и ръководителите на регионите в Руската Федерация.

Малко преди подписването на договора Владимир Путин направи изявление за причините, заради които ще бъде приета молбата на Крим за присъединяване към Русия.

По думите му Крим е изконно руска територия и Хрушчов я е предал на Украйна незаконно.

Инициативата за предаването на Крим на Украйна през 1954 г. е лично на Никита Хрушчов, а причините за това решение трябва да изяснят историците, но е ясно, че това се е случило в нарушение на действащите конституционни норми, макар че по това време е прехвърлянето е било формалност, посочи Путин.

При разпадането на СССР милиони руснаци легнаха да спят в една страна и се събудиха в друга, превърнаха се в малцинство. Тогава Русия сведе глава и прие това, преглътна тази обида. Страната беше в такова тежко състояние, че не можа да защити своите интереси, допълни той.

Повече от 96% от населението на Крим поиска републиката да влезе в състава на Русия. Тази цифра е повече от убедителна.

Редица страни ни плашат със санкции, но ние и така живеем в редица ограничения. Опитват се да ни притиснат в ъгъла, само защот не сме лицемери и наричаме нещата с истинските им имена. Но всичко си има граници.

Днес трябва да се прекрати истерията, да се откажем от риториката на Студената война и да се признае, че Русия има национални интереси, които трябва да се уважават. Отнасяме се с благодарност към всички страни, които подходиха с разбиране при ситуацията в Крим. Такива са Китай и Индия.

Ние не сме против сътрудничество с НАТО, но сме против това военна организация да се намира до нашата ограда, посочи Путин.

Някои западни политици вече ни плашат не само със санкции, но и с възможност за обостряне на ситуацията вътре в страната. Иска ни се да знаем какво имат предвид. Ние разчитаме подобни заявления като проява на агресия и ще реагираме на тях по съответния начин.

Нашите западни партньори в лицето на САЩ предпочитат да се ръководят в международната си политика от правото на силния, мислят, че само те могат да са прави. Тук и там използват сила срещу независими държави, доставят си необходимите резолюции от международните организации или направо ги игнорират. Така беше в Югославия, Афганистан, Либия, Ирак.

Но ние никога няма да се стремим към конфронтация с нашите партньори – нито на Изток, нито на Запад, каза още руският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews