Кремъл обиден заради отказа на западни лидери да присъстват на парада на победата

OFFNews 24 март 2015 в 08:27 13336 80

Кремъл обиден заради отказа на западни лидери да присъстват на парада на победата

Решението на британския премиер Дейвид Камерън и на други европейски лидери да пропуснат празненствата за 70-годишнината от края на Втората световна война в Москва е обида към паметта на съюзническите войски. Представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов е заявил, че европейските политици са инициирали „непристойна кампания“ за парада в Деня на победата – 9 май, който се отбелязва ежегодно с пищна церемония на Червения площад, съобщава британският вестник The Telegraph.

Британският премиер и лидерите на Полша, Латвия, Литва и Естония, както и българският президент Росен Плевнелиев, не потвърдиха участието в отбелязването на годишнината. Единствено германският канцлер Ангела Меркел оповести, че ще посети Русия ден по-късно, за да се присъедини към руския президент Владимир Путин в полагането на венец пред Гроба на незнайния войн. 

С видеовръзка от Брюксел Чижов заяви на пресконференция в Москва: „Фактът, че в няколко държави от ЕС се разгръща непристойна кампания около годишнината от победата не прави чест на политиците, които участват в нея, и обижда паметта на съветските войници, на техните съотечественици, които паднаха в битките срещу фашизма – ясно е, че това ще остане на тяхната съвест“.

Коментарът изглежда бе насочен главно към бившите съветски държави от балтийския регион, но също може да се смята за критика към лидерите на бившите съюзнически страни, отказали да вземат участие, коментира британският вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!