"Коммерсант": Оставката на лоялното ни правителство в София ще попречи на "Южен поток"

OFFNews 25 юли 2014 в 12:23 5880 6

Оставката на лоялното на Москва правителство в България може да се окаже сериозен проблем за проекта „Южен поток“, пише руското издание „Коммерсант“.

До октомври страната ще се управлява от служебно правителство, което няма достатъчни пълномощия за сериозни решения, а след това на власт може да дойде проевропейската опозиция. В резултат на това „Газпром“ рискува да не успее да пусне „Южен поток“ до края на 2015 г., допълва изданието.

Българският парламент със 180 гласа „за“ изпрати в оставка правителството на Пламен Орешарски, сформирано от коалиция под ръководството на Българската социалистическа партия. Причината е банковата криза в България и загубата на БСП на изборите за Европарламент през май.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия и бивш премиер Бойко Борисов се отказа от формирането на нов кабинет. Парламентът ще бъде разпуснат на 6 август, а изборите ще са през октомври. Дотогава България ще бъде управлявана от служебно правителство, пише „Коммерсант“.

Оставката на правителството на БСП, което традиционно се счита за най-лоялна на Москва, може да постави под заплаха строителството на българския участък от „Южен поток“.

„Газпром“ подписа със София споразумение за строителство, а през 2014 г. по време на правителството на Пламен Орешарски конкурсът за изпълнител беше спечелен от консорциума с участието на компанията на Генадий Тимченко, който попадна по-късно в списъка със санкционирани от САЩ руснаци. 

През юни под натиска на САЩ Орешарски обяви замразяването на проекта и започна консултации с ЕК, която поиска проверка на проекта.

Служебното правителство, което се назначава от президента, ще има право на преговори по „Южен поток“, но тези решения ще трябва да бъдат одобрени от парламента, а президента Росен Плевнелиев (представител на ГЕРБ и поддръжника на евроатлантическия курс) има право на вето. Именно по време на правителството на Борисов, който дойде на власт през 2009 г., бяха замразени и отменени руско-българските проекти за АЕЦ „Белене“ и за нефтопровода Бургас– Александуполис, посочва изданието.

В сряда съветът на директорите на Българския енергиен холдинг не можа да вземе решение по кредита на „Газпром“ за българския участък на „Южен поток“ за 620 млн. евро. По думите на бившия зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика и член на опозиционната партия „Демократи за силна България“ Иван Иванов няма да бъдат приети и поправките в закона за енергетиката, които БСП внесе в полза на „Южен поток“.

От „Газпром“ и ЕК засега не коментират ситуацията. Източници на „Коммерсант“ са на мнение, че съдбата на „Южен поток“ ще се реши „съвсем не в България“ и в общи линии няма значение кой ще дойде на власт. Един от тях се съмнява, че София няма да се откаже от газопровода, дори при смяна на правителството и като се има предвид натиска от страна на Запада. Ако се спре транзитът пред Украйна, България ще пострада, тъй като няма алтернативни доставчици, а плащанията по транзита и ниската цена на газа от „Южен поток“ могат да запълнят бюджета.

Друг източник на изданието пък припомня, че през 2009 г. Бойко Борисов е поискал спиране на споразуменията за „Южен поток“ и забавянето на проекта с няколко години.

Според Валерий Нестеров от Sberbank CIB срокът за пускане на газопровода може да бъде удължен с година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!