Кого наказа САЩ за Украйна и защо (пълен списък)

Марина Юнакова 17 март 2014 в 19:15 9050 28

Северната фасада на Белия дом. Снимка: Уикипедия

Американският президент Барак Обама подписа днес заповед за налагане на персонални санкции на лица, отговорни за украинската криза, сред които са бившият президент Виктор Янукович, негови приближени и 7 руски политици.

В съобщение на сайта на Белия дом се посочва, че санкциите имат за цел да изпратят съобщение на руското правителство, че действията му в Украйна застрашават суверенитета и териториалната цялост на страната.

САЩ и международните им партньори ще продължат да защитават украинската власт като наложат банкови запори върху кримските сепаристи и техните руски поддръжници, се допълва в текста.

Пълния списък на санкционираните лица включва:

Владислав Сурков: помощник на руския президент Владимир Путин.

Сергей Глазиев: съветник на руския президент Владимир Путин.

Леонид Слуцкий: депутат от руската Дума и член на ЛДПР.

Андрей Клишас: председател на Комитета на Съвета на федерацията по конституционално законодателство, правови и съдебни въпроси

Валентина Матвиенко: ръководител на Съвета на федерацията.

Дмитрий Рогозин: вицепремиер на Руската федерация.

Елена Мизулина: депутат в руската Дума

Сергей Аксьонов: посочен като застрашаващ мира, сигурността, стабилността и териториалната цялост на Украйна, както и за подкопаване на украинските демократични институции и процеси. Аксьонов се провъзгласи за министър-председател на Крим и отхвърли властта на законното правителство в Крим.

Владимир Константинов: посочен като застрашаващ мира, сигурността, стабилността и териториалната цялост на Украйна, както и за подкопаване на украинските демократични институции и процеси. Константинов е говорител на новата кримска власт, която на 11 март обяви независимостта на Крим от Украйна.

Виктор Медведчук: лидер на движението "Украински избор". Посочен като застрашаващ мира, сигурността, стабилността и териториалната цялост на Украйна, както и за подкопаване на украинските демократични институции и процеси.

Виктор Янукович: бивш президент на Украйна. Посочен като застрашаващ мира, сигурността, стабилността и териториалната цялост на Украйна, както и за подкопаване на украинските демократични институции и процеси. След бягството му от Киев и преминаването му на руска територия Янукович призова руския президент Владимир Путин за изпрати руски военни части в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!