Клинтън би разрешила гей браковете навсякъде в САЩ

Ивайло Анев 16 април 2015 в 10:55 4279 10

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън

Кандидатът за президент на САЩ и бивш държавен секретар Хилари Клинтън поиска Върховният съд да узакони еднополовите бракове във всички щати.

Според говорителят на Клинтън Ейдриън Елрод тя поддържа равенството в брачния съюз и се надява, че Върховният съд ще подкрепи представителите на сексуалните малцинства, като им предостави конституционни права.

Бившата Първа дама повдига въпроса в навечерието на разглеждане на съдебния иск против забраната на еднополовите бракове в някои щати, сред които Кентъки, Мичиган, Охайо и Тенеси. Изслушването ще се състои на 28 април във Върховния съд в столицата Вашингтон.

Преди дни гей двойка от Чикаго покани чрез Twitter Клинтън на сватбата си. Двамата младоженци са участвали в клипа на Клинтън, чрез който тя обяви кандидатурата си на президентските избори през 2016 г. Те узнали затова, чак когато видеото се появило в медиите. 

По данни на статистическия институт "Уилямс" гейовете са 3,8% от пълнолетното население на САЩ. Това прави около 9 млн. души, всички имащи право на глас. На последните избори са гласували 146 млн. души от общо 204 млн. с право на глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!