Китай се готви да премахне забраната за второ дете

OFFNews 23 юли 2015 в 13:09 5851 14

35 години след въвеждането на забраната за второ дете в Китай, която стана причина за милиони принудителни аборти, се очаква политиката в това отношение да се промени.

Подобна стъпка вече се обмисля от китайското правителство, като до края на годината ще са готови и критериите, при които ще е възможно едно семейство да си има второ дете, съобщи The Guardian.

За момента обаче не се планира отменяне на забраната за всички семейства.

Тази забрана отдавна трябваше да е премахната. Основният проблем не в това дали семейството да има едно или две деца, а е в правото на избор, коментира специалистът по демографска политика от Шанхай Лиан Жонтанг.

Според специалисти една от основните причини за решението за отмяна на забраната за второ дете е масовото недоволство в обществото срещу водената политика.

Друга причина за това са и резултатите от политиката за едно дете в семейството, заради която се очаква до 2050 г. в Китай да има близо 440 млн. души на възраст над 60 години. В същото време населението в трудоспособна възраст е намаляло с 3,71 млн. души миналата година и се очаква тази тенденция да се запази.

През последните години се наблюдава постепенно намаляване на забраната за второ дете, като на някои семейства беше разрешено да имат второ дете, ако първородното им дете е момиче.

През 2013 г. пък влезе в сила промяна, според която семействата имат право на второ дете, ако един от родителите е единствено дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!