Китай обвини Япония, че провокира конфронтация

OFFNews 23 юли 2015 в 18:09 34583 7

Снимка Ройтерс

Проблемните острови.

Министерството на външните работи на Китай обвини Япония, че направените от нея снимки на китайско строителство в Източнокитайско море само ще провокират конфронтация между двете страни и няма да спомогнат за диалога, предаде "Ройтерс".

По-рано тази седмица Япония призова Китай да спре изграждането на платформи за сондаж на газ и нефт близо до оспорваните от двете страни води. Според японците сондажите могат да засегнат залежи, намиращи се в тяхна територия.

В отговор Поднебесното царство заяви, че страната има пълното право да разработва залежи, които се намират извън оспорваните води и попадат под юрисдикцията му.

„Това, което направи Япония, провокира конфронтация между двете страни и изобщо не е конструктивно за справяне със ситуацията с Източнокитайско море и подобряване на двустранните отношения“, се казва в изявлението.

През 2012 г. Япония разгневи Пекин, като закупи оспорвана островна верига в Източнокитайско море. Това накара Китай да ограничи дейностите си, съблюдавайки споразумение между двете страни за съвместно разработване на подводните богатства в оспорваните райони.

Япония се опасява, че сондажите могат да засегнат залежи под разделителната линия, а самите платформи могат да бъдат използвани за радарни станции или за бази за дронове и други летателни апарати, които да следят въздушния и воден трафик в района.

Отношенията между двете страни са обтегнати в последно време. В началото на годината Япония гласува рекорден военен бюджет на стойност 42 млрд. долара, за да изравни баланса в региона, но без особен успех, имайки предвид, че парите, които Пекин отдели за армията си, са 130 милиарда долара.

През февруари стана ясно, че Китай работи по втория си самолетоносач по план за превръщането ѝ в доминираща сила в региона. Тогава китайският министър на отбраната заяви, че ще подобри бойния капацитет на армията, за да може да постига успехи в локалните войни.

Преди броени дни премиерът на Япония прокара законова поправка, която позволява на държавата за пръв път от края на ВСВ да създаде способна на атака военна сила. Китай заклейми действието и прикани Страната на изгряващото слънце да се поучи от историята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови