Китайски вестник: САЩ и Русия разиграват Студената война в Сирия

OFFNews 13 октомври 2015 в 10:44 5205 5

Снимка Reuters

Най-четеният вестник в Китай осъди действията на САЩ и Русия в Сирия, обвинявайки ги, че повтарят съперничеството си от Студената война.

The People's Daily, който е и официален вестник на управляващата комунистическа партия, пише, че е крайно време двете суперсили да осъзнаят, че тези времена са отминали и усилията им трябва да са насочени към водене на мирни преговори, предава Ройтерс.

В коментара на вестника се посочва, че САЩ и Русия изглежда използват като средство за дипломатическа и военна надпревара, подобна на тази от Студената война.

"Съединените щати и Съветският съюз използваха всякакви дипломатически, икономически и военни действия на територията на трети страни, играейки игрички с цел засилване на своето влияние. Това е стара сцена от Студената война" се споменава в публикувания материал, допълвайки, че това поведение е недопустимо за 21 век.

Макар Китай да подкрепя действията на страните от ООН в Сирия, страната не еднократно е изразявала притесненията си относно намесата във вътрешната политика на арабската държава и многократно е настоявала за политическо решаване на конфликта.

През изминалия месец Русия започна да напада цели в Сирия, ескалирайки драматично чуждата намеса във водещата се гражданска война. Тези действия бяха разкритикувани от запада като опит за подпомагане на сирийския президент Башар Ал Асад, вместо да се борят с Ислямска държава.

От своя страна САЩ и съюзниците и продължават да нанасят удари срещу терористичната групировка и подкрепят опозицията на Асад.

The People's Daily заявява, че никой няма право да стои безучастен, докато Сирия се превръща във военна зона и не трябва да се бавят опитите за постигане на мир.

"Международното общество и най-вече големите държави с много влияние трябва напълно да осъзнаят спешната нужда, да бъде постигнато политическо решение на кризата", призовава статията.

Коментарът е публикуван под заглавието "Гласът на Китай", което често се използва при даване на мнение по външнополитически въпроси.

От своя страна правителството на Китай не веднъж е повтаряло, че военни действия няма как да разрешат този конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови