Кипър осъди изказване на турския президент Ердоган

OFFNews 02 септември 2014 в 07:30 2657 1

Правителството на Кипър определи като незаконна визитата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Северен Кипър и осъди неговото изказване за необходимостта от решаване на кипърския проблем на основата на създаването на две равноправни държави.

Това се казва в публикувано в понеделник изявление на официалния представител на правителството на страната Хикос Хростодулидис, цитирано от ИТАР-ТАСС, пише "Фокус".

„Осъждаме всяко изявление или действие относно разрешението на кипърския конфликт, които се намират извън рамките на съответстващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, споразуменията на високо ниво от 1977 и 1979 година, както и съвместното изявление (на лидерите на двете общности на Острова от 11 февруари т.г. )”, подчерта Хростодулидис, коментирайки изказването на турския лидер в северната част на Кипър.

В документа говорителят на кипърското правителство посочва, че Кипър смята за неприемливи постоянните призиви за въвличането на Гърция в диалога, които се правят с цел да приравни отговорността (на страните-гаранти на независимостта и териториалната цялостност на острова, каквито се явяват Турция и Гърция).

По думите му, правителството на Кипър очаква президентът на Турция, която се стреми към присъединяване към ЕС, на пръв ред да призове за въвличането на европейския блок, член в който е и Кипър. „Искаме отново да заявим нашата решимост твърдо да настояваме за прекратяване на окупацията на острова и за достигане на справедливо и жизнеспособно решение на кипърския конфликт”, се казва още в текста на изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews