Ким Чен-ун: Примирие със Сеул има, заради гигантската ни военна сила

OFFNews 28 август 2015 в 06:22 5670 25

Споразумението между Пхенян и Сеул за намаляване на напрежението на Корейския полуостров е историческа възможност, заяви лидерът на КНДР Ким Чен-ун. Той обаче подчерта, че то е постигнато "благодарение на гигантската военна сила" на Северна Корея. 

Ким ЧЕН-ун направи изявлението си на среща на Централната военна комисия на управляващото Корейска работническа партия, на същия форум преди седмица той обяви началото на военни действия, ако Сеул не спре пропагандни предавания. Лидерът подчерта и ролята на великата партия за създаването на огромната военна сила с ядрено оръжие за самоотбрана, съобщи Ройтерс. 

Южнокорейският Червен кръст предложи на Пхенян да се проведе среща на работно равнище в гранично село на 7 септември, за да се обсъди събирането на разделените семейства. 

Вчера прес-секретарят на южнокорейската опозиционна партия „Демократичен алианс за нова политика“ Хо Йон Ир бе принуден да подаде оставка след като публикува във „Фейсбук“ коментар, в който поздравява Ким Чен- ун за постигнатото примирие. Управляващата в Южна Корея партия „Сенури“ определи това като „акт на предателство“. Според действащия в страната „Закон за националната сигурност“ всяка положително изказване към севернокорейския режим е противозаконно. 

Сеул и Пхенян постигнаха споразумение на 25 август. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!