Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ким Чен-ун: Войската в пълна бойна готовност срещу Сеул

OFFNews 21 август 2015 в 05:11 9125 12

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е заповядал на войските по границата с Южна Корея да преминат в пълна бойна готовност за настъпление, предаде държавната агенция Korean Central News (KCNA). Фронтовите подразделения ще се намират от тази сутрин в "състояние на война". 

"Ким Чен-ун заповяда след извънредно заседание войските да са в бойна готовност от 17 часа местно време", информира медията. 

Държавната телевизия на КНДР предаде, че "граничните подразделения трябва да са готови да провеждат военни операции за унищожаване на средствата за психологическа война и подготовка за възможната реакция на врага, ако предаването на пропагандата не спре в рамките на 48 часа". 

Сериозното влошаване на положението на Корейския полуостров настъпи вчера, когато Пхенян и Сеул си размениха ракетен обстрел. Огънят бе открит от КНДР, съобщиха световните агенции, като се позоваха на южнокорейските власти.

КНДР се опитал да унищожи уредби по границата с Южна Корея, които излъчвали анти-Пхенян пропаганда от седмица насам.Като предпазна мярка властите в Южна Корея евакуират цивилните граждани по границата със северната си съседка.

Официален Пхенян отрече, че е започнал стрелбата и даде ултиматум на Сеул да спре пропагандата до 48 часа, които изтекоха в 17 часа местно време. 

Сеул ще отговори на всяка атака от КНДР, обяви Министерството на националната отбрана на Южна Корея. 

Според АФП Пхенян е поискал от Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредна среща, на която да разгледа съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ. Севернокорейският представител Ча Сон Нам е изпратил молбата в писмен вид до Съвета в сряда, ден преди напрежението между Пхенян и Сеул да ескалира.

„Ако Съветът за сигурност отново игнорира молбата на КНДР да разгледа съвместното учение на САЩ, това ще покаже, че той не може да изпълнява основната си мисия да поддържа международния мир и сигурност и се превръща в политически инструмент на индивидуална сила“, пише севернокорейският представител. 

ООН изрази сериозна загриженост от нарастването на напрежението. Русия призова Сеул и Пхенян да проявят сдържаност и да избягват действия с употреба на огнестрелни оръжия, съобщи ТАСС, като се позовава на руското външно министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!