Киев плати на Русия 15 млн. долара, ще получава газ до 2 март

OFFNews 27 февруари 2015 в 17:19 1535 4

Снимка ТАСС

Украйна плати на „Газпром“ 15 млн. долара, за да продължи да получава газ. Средствата са били получени в 9:20 часа московско време, обясни Сергей Куприянов от руската газова компания.

При настоящото ниво на доставките тази предплата ще стигне за още едно денонощие, посочи Куприянов.

В момента „Газпром“ доставя на Украйна около 40 млн. кубически метра газ за денонощие на цена над 12 млн. долара. Така до 2 март, когато ще се състоят тристранните газови преговори между Русия, ЕС и Украйна, „Нафтогаз“ще може да получава руски газ, уточни той. 

Преди дни Русия обяви, че ако до два дни не получи предплата от Украйна за доставка на газ, няма да достави на страната газ, което може да застраши доставките на газ и за Европа.

В понеделник „Нафтогаз“ излезе с изявлението, че Русия е нарушила Брюкселските споразумения като не е изпълнила заявката за доставка на газ за Украйна, за който е заплатено предварително. От компанията се обърнали към „Газпром“ за обяснение защо заявките за доставка на газ за 22 февруари не са изпълнени.

Вместо заложените в договора 114 млн. кубическа метра „Газпром“ ни достави само 47 млн. кубически метра, заяви говорителят на „Нафтогаз“ Альона Осмоловская.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews