Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Капитанът на задържания в Иран кораб е българин

ОFFNews 29 април 2015 в 20:44 4991 6

Знамето на Иран.

Снимка РИА

Знамето на Иран.

Капитанът на кораба, който бе задържан от иранските власти на 28 април вечерта в Персийския залив, е български гражданин, потвърдиха от Министерството на външните работи.

Според изявление на Говорителя на МВнР на Иран, плавателният съд, плаващ под флага на Маршаловите острови, е бил задържан в съответствие със законите на Ислямската република и с международните процедури заради финансовите задължения на датската компания собственик - „Мерск лайн”.

Плавателният съд е задържан със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания „Парс Талайе”, която има финансови претенции към „Мерск лайн”.

Корабът се намира на пристанище „Шахид Бахонар” в „Бандар Аббас”. Екипажът се състои от 24 души от различни националности, като се подчертава, че всички са в отлично здраве. По неофициална информация част от екипажа също е български.

Корабът ще бъде пуснат от властите, след като компанията собственик си разчисти сметките.

Посланикът на България в Техеран е връчил нота с искане за среща и разяснения по случая, както и подробна информация относно състоянието на българския гражданин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews