Йенс Столтенберг встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО

OFFNews 01 октомври 2014 в 12:19 2299 1

Йенс Столтенберг

Снимка NATO

По време на дългогодишната си политическа кариера Столтенберг е установил близки отношения с Русия, което вероятно ще му помогне да затопли охладнелите покрай украинската криза отношения между Алианса и Москва.

Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг днес встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО.

Още днес той за първи път ще председателства заседанието на Северноатлантическия съвет. 

Столтенберг беше избран да поеме поста от Андерс Фог Расмусен през март. Мандатът на Расмунсен изтече във вторник, след като той оглавяваше Алианса в продължение на пет години и два месеца. 

Столтенберг е бил премиер на Норвегия от 2000 до 2001 година и втори път - през 2005-2013 година. По време на дългогодишната си политическа кариера Столтенберг е установил близки отношения с Русия, което вероятно ще му помогне да затопли охладнелите покрай украинската криза отношения между Алианса и Москва.

Икономист по образование, бившият норвежки премиер никога не е показвал слабост към въпроси като отбраната и сигурността. След 10 години начело на различни правителства обаче Столтенберг е завързал многобройни полезни познанства и е придобил изкуството на преговорите.

Той поддържа добри отношения с Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Под тяхното управление двете съседни страни – Норвегия и Русия, сключиха важни споразумения за определяне на морската им граница и за безвизов режим за населението на пограничните райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови