"Ислямска държава" показа пленен британски журналист (видео)

OFFNews 18 септември 2014 в 18:53 5619 1

Плененият журналист на свободна практика Джон Кантли.

Снимка Кадър от видеото.

Плененият журналист на свободна практика Джон Кантли.

Мъж, разпознат като британския журналист Джон Кантли, беше показан като заложник на "Ислямска държава" (ИД) в ново видео, публикувано от терористите в мрежата, съобщи "Ройтерс".

Мъжът в триминутното клипче изглежда в добро здраве и обещава да "предаде някои факти" в серия от излъчвания, тъй като няма какво да губи вече. Той обвинява западните медии, че сътрудничат в опитите на правителствата да завлекат страните си във война с ИД.

"Знам какво си мислите. "Той го прави само защото е затворник. Той има опрян в главата пистолет и го принуждават да го върши". Нали?", казва мъжът с оранжеви затворнически дрехи и късо подстригана коса. "Е, вярно е. Аз съм затворник. И не мога да откажа. Но след като виждам, че правителството ми ме изостави и съдбата ми е в ръцете на "Ислямска държава" - нямам какво да губя", допълва журналистът.

Новото видео е озаглавено "Чуйте ме, съобщение от британския затворник Джон Кантли". Мъжът, представящ се за англичанина, казва, че е бил заловен от ИД през ноември 2012 г. в Сирия. Той твърди, че е работил за някои от най-големите вестници и списания във Великобритания.

"След две катастрофални и изключително нежелани войни - в Афганистан и Ирак, защо правителството ни изглежда толкова ентусиазирано да се замеси в още един конфликт, в който не може да победи?", пита Кантли.

Журналистът обещава да разкрие как западните медии извъртат фактите и манипулират публиката, като покаже, че всяка история има две страни.

"Ще ви покажа какво се случи, когато много европейски граждани бяха пленени, а после освободени от "Ислямската държава". Ще ви покажа как британското и американското правителство решиха, че могат да постъпят по различен начин от европейските правителства. Европейците преговаряха с ИД и получиха своите граждани обратно, британците и американците бяха изоставени."


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови