Ислямска държава зове за убийства на "неверниците" в САЩ и Европа

Юлиан Христов 22 септември 2014 в 12:55 7759 2

Ислямска държава зове за убийства на

В аудиозапис, разпространен в социалните мрежи, ислямската екстремистка групировка "Ислямска държава" призовава за нападения срещу цивилни граждани в страните, които участват във водената от САЩ коалиция на желаещите. Призивът е в резултат на атаките, които бяха нанесени върху обекти на групировката от американски и френски сили в Сирия и Ирак. 

В почти 42-минутен запис, говорителелят на групировката Абу Мохамед ал-Аднани насърчава мюсюлманите да убиват "неверниците" в страните, които подкрепят САЩ и Франция във военните им действия. 

"Ако можете да убиете всеки американски или европейски неверник - особено злобните и мръсни французи - или австралийски, канадски, или всеки друг неверник от неверниците, които водят на война, включително гражданите на страните, които са влезли в коалиция срещу Ислямска държава... убийте го по начин, по който можете", казва Аднани.

Той се обръща към мюсюлманите с въпроса дали ще оставят "кръстоносците" да ходят спокойно по тяхтага земя и да избиват невинни и дава примери със смъртта на жени и деца при самолетните атаки от последните дни.

Абу Мохамед ал-Аднани

"Ще оставите ли неверника да спи спокойно у дома, докато мюсюлманските жени и деца треперят от страх от ревовете на самолетите на кръстоносците над главите им ден и нощ? Как можете да се наслаждавате на живота и да спите спокойно, без да помогнете на братята и сестрите си, без да отговорите на техните (неверниците, бел. ред.) нападения? Където и да сте, възпрепятствайте този, който иска да навреди на вашите братя и държава, така, както можете. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да убиете всеки неверник, независимо дали той е французин, американец или някой от техните съюзници", зове още Андани и заявява, че лозунгът на всеки боец на Аллах трябва да бъде: "Нека не бъда спасен, ако оставя кръстоносецът да оцелее". 

Той препоръчва, ако някой е възпрепятстван да убие, да използва други методи. "Ако си неспособен, тогава изгори дома му или колата му, разруши бизнеса му. Унищожи насажденията му. Ако не си способен и на това, изплюй се в лицето му. Ако не си способен да направиш това, докато твоите братя са подложени на бомбардировки и умират... тогава смени религията си".

По-рано днес американският президент Барак Обама съобщи, че американското разузнаване не разполага с информация за подготвяни атентати от джихадистката групировка на територията на САЩ. „Нашето разузнаване засега nе е открило конкретни заговори на ИДИЛ срещу САЩ. Въпреки това лидерите на тази групировка нееднократно са отправяли заплахи към Америка и нейните съюзници. Ако не бъдат спрени, те може да започнат да представляват по-сериозна заплаха за САЩ”, кзава американският държавен глава в статия, публикувана в електронната версия на Tampa Bay Times.

В материала президентът на САЩ отново заяви, че не планира изпращането на американски сухопътни войски в Ирак в борбата срещу екстремистите от ИДИЛ. „Вместо това ще оказваме подкрепа на иракските въоръжени сили и ще продължим да създаваме широка международна коалиция”, отбелязва шефът на Белия дом.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови