Ирина Бокова стана лауреат на престижната награда за мир в Мостар

OFFNews 05 юли 2015 в 13:37 4033 1

Ирина Бокова

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова стана лауреат на престижната награда за мир в Мостар, Босна и Херцеговина. Тя е първата жена, носителка на приза.

Бокова бе в Мостар по повод тържествата за честването на десетата годишнина от вписването на стария мост в града в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Наградата й бе връчена от кмета на града Любо Бешлич и от Сафет Уршевич - директор на Центъра за мир в Мостар, съобщи Дарик.

"Дълбоко съм развълнувана, че съм първата жена, която получава тази престижна награда. За мен е голяма чест да се присъединя към другите известни лауреати, между които са Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Мохамед Ел Барадей и други", заяви Ирина Бокова, след като получи плакета си.

Наградата е учредена през 2004 година от Центъра за мир в Мостар, след възстановяването на стария мост в Мостар и цели да насърчи усилията на всички онези, които се борят за мир, толерантност, демокрация и зачитане на човешките права и човешкото достойнство в своите становища и обществени действия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови