Иран твърди, че е задържал американски кораб с 34 войници на борда

OFFNews 28 април 2015 в 21:18 4892 8

Ирански патрулен кораб е изстрелял предупредителни изстрели по товарен плавателен съд плаващ под флага на Маршалските острови, който се е опитвал да пресече пролива Ормуз в ирански териториални води, заяви говорител на Пентагона.

Коментарът от Министерство на отбраната на САЩ е в отговор на появила се информация от Саудитски медии, които твърдяха, че Техеран е заловил кораб от САЩ с 34 американски войници на борда.

Полковник Стив Уорън, говорител на Пентагона, заяви пред Би Би Си, че капитанът на товарния кораб не е искал да навлезе в ирански териториални води. Така са поискали иранските власти. След предупредителните изстрели екипажът е изпълнили нареждането.

Уорън каза още, че иранските брегови власти са се качили на кораба, но няма пострадали. По думите му в случая няма замесени американски граждани.

"Не е било редно да стрелят по кораба в тази ситуация", коментира той и добави, че все още не е ясно дали действията на иранските власти е в нарушение на международните закони в корабоплаването.

Екипажът на товарния кораб е подал сигнал за помощ до базираното в района командване на военноморските сили на САЩ. Те са изпратили "Американски разрушител" (многоцелеви, бърз и маневрен военен кораб предназначен за борба с торпедни катери, подводници, самолети, за отбрана и ескорт на съединения от кораби и конвои) и самолет, които да наблюдават развитието на ситуацията.

Уорън каза, че правителството на САЩ има "някои задължения" да защитава интересите на Маршалските острови, но не е сигурен как ще се приложат тези задължения в конкретния случай.

Иранската агенция "Иран Фарс" цитира държавен източник, според който заловеният кораб е американски и е спрян заради паричен спор между иранските пристанищни власти и капитана на кораба.

Според източника спирането на плавателния съд е станало със съдебна заповед. По думите му на борда има хора от всякакви националности, включително европейци. Според него може да има и американци.

Инцидентът се случва насред засиленото напрежение в района на Саудитска Арабия и нейните съюзници от Персийския залив, заради въздушните удари срещу хусите в Йемен.

Съединените щати са предоставили разузнавателна информация и въздушна подкрепа на Саудитска коалицията при ударите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови