Иранският духовен водач Али Хаменей с профил във Фейсбук

18 декември 2012 в 12:20 2583 2

Аятолах Али Хаменей, иранският духовен водач. Снимка: wikipedia
Аятолах Али Хаменей, иранският духовен водач. Снимка: wikipedia

След като папа Бенедикт XVI ни благослови през Туитър, духовният водач на Иран Али Хаменей последва неговия пример и стана най-новият абонат на "Фейсбук".

Социалната мрежа „Фейсбук”, която е забранена в Иран от 2009 г. заради използването ѝ от противниците на правителството, вече има нов член в лицето на иранския духовен водач, съобщава "Ройтерс".

Открита преди дни, страницата „Khamenei.ir” съдържа снимки от официални срещи, проповеди, беседи и лекции на 73-годишния духовник, който упражнява върховната власт в ислямската държава.

В социалната мрежа вече съществуват няколко профила, посветени на аятолах Али Хаменей, създадени от негови почитатели.

Ирански експерти обаче смятат, че новата страница на иранският лидер е официалният. Над 1 000 души пък са харесали профила на Али Хаменей. Те отбелязват, че регистрацията е направена на името на потребител, който има профил и в „Туитър”. 

И двете социални мрежи са забранени и блокирани в Иран, но те все още се използват нелегално от милиони иранци, които са се снабдили със специален софтуер, позволяващ им да преминат забраната.

Според специалистите, профилите на Али Хаменей в Интернет показват, че Иран, въпреки ограниченията, използва социалните мрежи, за да споделя с хората своите виждания и принципи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!