Индия иска репарации от Великобритания

OFFNews 24 юли 2015 в 15:50 5752 12

Снимка Pakistan Today

Индийският министър-председател Нарендра Моди подкрепи исканията на представител на опозицията за репарации от Великобритания, пише "Гардиън". 

Моди се съгласи с мнението на представителя на опозицията Шаши Тарур, който в своя реч в университета в Оксфорд през май обявиа, че Великобртания трябва да компенсира Индия за финансовите щетите, които е нанесла по време на продължилата стотици години колонизация. 

"Възходът на Британия 200 години бе финансиран от грабителството ѝ в Индия. Платихме за собственото ни потисничество. Прекалено е да използваш, осакатяваш, убиваш, измъчваш и потискаш и накрая да възхваляваш демокрацията", казва Тарур, който е писател и бивш зам.-генерален секретар на ООН.

Според него в края на 19 век Индия е най-големият потребител на британски стоки, осигурява заплати и работни места, а дялът на страната в световната икономика се срива от 27% на 4%.

"Речта на Тарур отрази чувствата на патриотичните индийци по въпроса и показа какво впечатление може да остави човек с ефективни аргументи, казвайки правилните неща на правилното място", подчерта премиерът Моди.

Същевременно реакциите на индийските медии по въпроса бяха противоречиви.

Според изчисления на Минхаз Мерчарт на Индия се полагат репарации в размер на 1.9 трлн. британски паунда.

Шаши Татур каза, че е трогнат от редкия израз на междупартийна подкрепа. Самият той е бил критикуван за положителни изказвания за лидера на партия Бхаратия джаната и премиер на страната Моди.

Очаква се Нарендра Моди да посети Великобритания през тази година, но все още не е ясни точните дати за визитата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!