Икономическа война: Visa и MasterCard спряха обслужването на банка "Россия", рублата тръгна надолу

OFFNews 21 март 2014 в 13:07 7612 38

Поредица от действия на САЩ, ЕС, Украйна и Русия задълбочиха икономическа война вследствие на кризата в отношенията между Русия и Украйна.

Visa и MasterCard спряха обслужването на банкови карти, издадени от банка "Россия", съобщи Би Би Си. Това е станало "без никакво предупреждение", се казва в съобщение на банката до клиентите й.

Банката бе единствената руска компания, назована в новите санкции на САЩ срещу Русия. Тя е описана като личната банка на официалните власти в Руската Федерация.

Банката обслужва около 24 000 корпоративни и 470 000 частни клиенти. Чрез тази банка получават заплатите си служителите в най-големите руски компании. Сред тях са структури на "Газпром", държавните железници, пощите, Центртелеком, "Сургутнефегаз", "Росгосстрах" и други.

"Ръководството на ОАО АБ "Россия" разбира трудностите на клиентите си в сегашната ситуация и прави всичко възможно, за да разреши проблема. Клиентите на банката могат да получат пари в брой без никакви ограничения от банкоматите на банка "Россия", "Собинбанк" или "Обединена платежна система", се казва в съобщението на банката.

Основният акционер в банка "Россия", предприемачът Юрий Ковалчук, подготвя юридическата защита на своите интереси и на своите клиенти във връзка със санкциите от Съединените щати, съобщава банката.

В същото време акциите на руските банки поевтиняха значително на Московската фондова борса. Рублата поевтиня спрямо долара с 5 копейки и спрямо еврото - с 10 копейки.

Котировките на ценните книжа на "Сбербанк" се понижиха с 3.02 процента, на ВТБ - с 3.44 процента, на "Уралсиба" - със 7.16 на сто, а на "Росбанк" - с 4.5 процента към 10.30 часа московско време. Акциите на "Новатек" поевтиняха със 7 процента до 335.5 рубли след съобщението на Вашингтон, че включва Генадий Тимченко в списъка с лица, срещу които се въвеждат санкции. Тимченко притежава над 20 на сто от "Новатек". Акциите на "Полюс Золото" също поевтиняха значително - с 4.9 процента.

По-рано днес международната рейтингова агенция Fitch понижи прогнозата по дългосрочния кредитен рейтинг на Русия от "стабилна" до "негативна".

В Украйна бе обискиран офис на бившия енергиен министър Едуард Ставитски. Той е заподозрян в злоупотреба с власт и пране на пари. Украинската полиция задържа и изпълнителния директор на държавната "Нeфтогаз" Евгений Бакулин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!