Десетки загинали при сблъсъците на Майдана

OFFNews 18 февруари 2014 в 23:53 34773 37

Снимка Facebook

Сблъсъци в Киев

До сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна в центъра на Киев. Демонстрантите се опитаха да достигнат до сградата на Върховната Рада, където днес се обсъждат промени в конституцията за намаляване на пълномощията на президента. Пътят им обаче беше пресечен от спецчастите „Беркут“ на улиците „Шелковична“ и „Институтска“. По информация на местното МВР и щаба на протеста най-малко 18 са загинали - 11 демонстранти и 7 полицаи.

Протестиращите атакуваха кордона на полицията с камъни, а спецчастите отвърнаха със сълзотворен газ.

По покривите на околните сгради има снайперисти, които стрелят с гумени куршуми. Протестиращите запалиха камионите на полицията, които са заградили пътя към сградата на украинския парламент.

Малко след това бяха застреляни няколко души. По-късно стана ясно, че жертвите сред демонстрантите са седем.

Част от убитите демонстранти. Телата им лежат на паважа на ул. "Институтска", заобиколени от приятели, медици на протеста и сили на полицията.

10 полицаи са хванати в плен. В същото време има и арестувани протестиращи. 

Демонстрантите са успели да блокират офиса на управляващата Партия на регионите. Повечето служители в офиса са успели да го напуснат преди нахлуването на протестиращите. Двама служители са хванати в плен - мъж и жена. Задържан е и един полицай. 

Участниците в протеста се опитаха да блокират сгради до Върховната Рада като хвърлят димки през прозорците. За да се предпазят, хората, намиращи се в тези помещения, излязоха през прозорците.

Полицаите започнаха да отстъпват от позициите си и да се придвижват към сградата на парламента. Полицията атакува с водни оръдия, а протестиращите продължават да хвърлят камъни.

Един журналист е уцелен с граната. Десетки са ранени, основно с рани по главата. 

Протестиращите достигнаха сградата на Върховната Рада и успяха да блокират входа, но полицията ги изтласка и огради Върховната Рада. Част от намиращите се в парламента са изведени от сградата.

Седем демонстранти са загинали, а други десет са в критично състояние. Ранени са най-малко 150 души, 30 от които са в тежко състояние.

Властите съобщиха, че са загинали и двама полицаи.


Един от загиналите полицаи.

Първоначално бяха затворени четири станции на метрото, включително станцията на Площада на независимостта в центъра на Киев. След това обаче беше преустановена изцяло работата на метрото. 

Спецчастите захванаха Европейския площад и изтласкаха протестиращите на Площада на независимостта. 

От Министерството на вътрешните работи отправиха на демонстрантите ултиматум за прекратяване на сблъсъците до 18 часа. В отговор демонстрантите призовават към тях да се присъединят още хора, за да защитят позициите си на Майдана. На площада се намират около 20 000 души.

Хронология:

20:00 часа - Председателят на киевската администрация Владимир Макеенко призова всички политици да се въздържат от конфронтация. "Загиналите днес трябва да са последната точка. Следва - само мир, преговори и спокойствие в страната", заяви той. Макеенко призова гражданите да избягват стълкновения, за да може ситуацията в центъра на града да се успокои по-бързо.

20:05 часа - С подкрепата на няколко бронирани машини части на Беркут започнаха поредна атака срещу Майдана. Около площада има и военни части без опознавателни знаци, въоръжени с автомати.

20:10 часа - Правителствената администрация спира движението към града. „Във връзка с масовите безредици и с цел недопускане на човешки жертви и ескалация на конфликта, молим гражданите да обърнат внимание на това, че движението на транспорта в посока Киев ще бъде ограничено до 00.00 часа на 19 февруари 2014 година. Молим гражданите да се отнесат с внимание към съответстващите мерки и да съдействат на органите на реда”, се посочва в прессъобщение на украинското правителство.

20:30 часа - Президентът Янукович не иска силово разгонване на Майдана и за него въпросът за въвеждане на извънредно положение в страната не стои, заяви неговият представител в парламента Юри Мирошниченко. Очаква се утре да има поредна среща между президента и лидерите на опозицията.

20:40 часа - Група младежи са нападнали посолството на Канада в Украйна и са успели да проникнат в сградата. Те са изпочупили част от мебелите и са се опитали да се саморазправят с дежурния персонал. Освен това са откраднали един пикап, който малко по-късно запалили. Друга група се е опитала да нахлуе в един от полицейските участъци, но е била отблъсната. Отново има окупирани обществени сгради.


Евромайдана в пламъци.

21:00 часа - Лидерът на опозиционната партия "Баткившина" Арсений Яценюк призова президента Янукович да обяви примирие за нощта и да се прекрати акцията на Беркут, за да се избегне ново кръвопролитие. На Майдана в момента има около 20 000 души. Сили на полицията и вътрешни войски, подкрепяни от няколко БТР-а и две водометни машини се опитват да изтласкат демонстрантите от площада. Протестиращите дават сериозен отпор и замерят полицаите с коктейли "Молотов". 

21:50 часа - По непотвърдена информация при вечерния щурм на Майдана има още един загинал демонстрант. Беркут призовава децата и жените да напуснат палатковия лагер. Очаква се малко по-късно да започне нова атака на площада.

22:00 часа - протестиращите успяха да подпалят един от БТР-ите, но полицаите, които бяха в и на бронираната машина успяха да се измъкнат. Полицейската атака срещу демонстрантите на площада продължава. В това видео можете да видите как бе атакуван БТР-ът на вътрешни войски.

22:10 часа - Лидерът на партия УДАР Виталий Кличко призова демократичните държави да окажат натиск за прекратяване на насилието на площада.


Бойци от самоотбраната на една от позициите срещу Беркут.

22:15 часа - Размирици има и в други градове - в Лвов демонстранти нападнаха областното управление на полицията.

22:20 часа - Агенция "Интерфакс" съобщи за още един загинал полицай. Ранените са над 150. Малко по-късно сайтът на украинското МВР обяви, че убитите полицаи са шест. Всички са починали от огнестрелни рани.

23:00 часа - Украинските медии съобщават, че опозиционният лидер Виталий Кличко е отишъл на разговор в кабинета на президента Виктор Янукович.


Сблъсъците в Украйна можете да следите на стрийма по-долу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews