ИД се сдоби със стотици нови джипове Тойота от нищото

САЩ пита компанията как това се е случило

OFFNews 07 октомври 2015 в 18:14 10341 24

ИД с чисто нови автомобили Тойота

"Ислямска държава" си е набавила стотици чисто нови японски джипове Тойота в последно време, съобщиха световните медии.

САЩ отправи официално запитване до японската компания, която заяви, че не знае как това е станало, но веднага ще провери своите дистрибутори в Близкия изток.

Според американския посланик в Ирак ИД постоянно изважда нови и нови джипове и пикапи „Ленд круизър" и „Хи-лукс", които са високопроходими и лесно се съчетават с картечници и други оръжейни установки.

Говорителят на фирмата коментира, че тя не продава автомобили на потенциални терористи или хора, които ги подкрепят, но не могат да следят движението на всяка една кола или още повече на откраднати и препродадени такива. Много от джиповете във видеата на ИД са по-стар модел, отбеляза той.

Други често срещани превозни средства сред джихадистите са с марките Мицубиши, Хюндай и Исузу.

"За съжаление Тойота „Ленд круизър" и „Хи-лукс" почти са се превърнали в ефективна част от имиджа на ИД. В почти всяка видео на групировката се вижда флотилия, цели конвои от коли с тази марка, което е много притеснително", коментира директорът на антитерористичната организация "Проект срещу екстремизма".

Компанията твърди, че щрез 2014 година е продала на Ирак общо 13 000 бройки от двата модела, през 2013 г. е продала 18 000, а през 2011 г. - 6000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!