Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Земетресение в Иран разруши 3 града, 32 души са загинали

Вероника Шербанова 09 април 2013 в 17:09 1494 3

Земетресение със сила 6,4 разлюля Южен Иран, Снимка: geofon.gfz-potsdam.de
Земетресение със сила 6,4 разлюля Южен Иран, Снимка: geofon.gfz-potsdam.de

Най-малко 32 души са загинали, а други 850 са ранени при силно земетресение в южната част на Иран. 3 града са почти напълно разрушени, съобщиха световните медии.

Земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер разлюля Южен Иран в 14.52 часа българско време, обяви Сеизмологичният център в Потсдам. Епицентърът е на около 90 км югоизточно от град Бушер, където се намира единствената атомна електроцентрала в Иран.

Силното земетресение е последвано от още шест труса с магнитуд между 4,6 и 5,4 по Рихтер.

Загинали са най-малко 30 души, а 800 души са получили различни наранявания. Градовете Каки, Хормудж и Кенган са почти напълно разрушени.

Най-много е пострадал град Каки с жители около 10 000 души. Жителите на Хормудж са над 30 000, а на Кенган – над 20 000. Напълно са разрушени две села близо до Хормудж с население около 3000 души. 

Малките градове в околностите на Бушар са без ток и вода. 

В района на Бушер са изпратени спасителни екипи, но връзката с тях е затруднена, защото телефонните връзки в района са прекъснати. В района са пристигнали 100 линейки и два въртолета с медици. 

Атомната електроцентрала не е прекъсвала работата си. Измерванията показват, че радиацията в района е в нормата, обясниха от компанията, изградила централата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews