Западът с мълниеносна реакция срещу Русия заради отцепването на Крим

OFFNews 18 март 2014 в 16:40 18587 37

Светкавично и крайно остро реагираха Украйна, САЩ, Великобритания, Германия и Франция на новината за отцепването на Крим и Севастопол от Украйна и присъединяването на републиката към Русия.

Украйна

В изявление украинският външен министър заяви: "Не признаваме и никога няма да признаем така наречената независимост или така нареченото споразумение за присъединяването на Крим към Руската Федерация", предаде Би Би Си.

Подписания договор за присъединяване на Крим към Русия няма нищо общо с демокрацията, правото и здравата мисъл, заяви директорът на Департамента на информационната политика към Министерството на външните работи на Украйна Евгений Перебийнис.

Украйна никога няма да признае независимостта на Крим и присъединяването към Русия. Ще приемем всички международни мерки за възобновяването на предишното положение, коментира Перебийнис.

В същото време Украйна заплаши, че ще национализира имущество на Русия в страната си и други държави по света като компенсация, обяви правосъдният министър Павел Петренко, предаде Интерфакс.

„Ние ясно заявихме: ако Руската Федерация признае тези действия на кримските власти, то Украйна си запазва правото да предприеме адекватни мерки за компенсиране на всички загуби за сметка на имуществото на Руската федерация и се намира както на територията на Украйна, така и в други държави”, каза Петренко.

Той подчерта, че Украйна ще действа според международните и национални закони.

САЩ

На съвместна пресконференция в Полша с полския премиер Доналд Туск американският вицепрезидент Джо Байдън обяви, че навлизането на руски сили в Крим е "безсрамно военно нахлуване", а присъединяването на територията на Крим не е "нищо друго, освен заграбване на земя" от Москва.

„Руската политическа и икономическа изолация не само ще нараснат, но страната рискува допълнителни санкции от САЩ и ЕС, ако продължи по същия път”, заяви Байдън, цитиран от AFP.

Полша

Международната общност не може да приеме това решение, категоричен бе премиерът на Полша Доналд Туск.

Поляците и американците разбират, че пред очите им се променя историята на региона. Международната общност не може да признае преминаването на Крим в Русия, защото това променя границите на Русия и Украйна. Променя се геополитическата ситуация в региона и се увеличават рисковете в Източна Европа.

Не приемаме аргументите, изказани в полза на това решение и не приемаме действията, чеийто източник е силата.

Великобритания

В отговор на решението за Крим Великобритания прекрати военното си сътрудничество с Русия.

„Ние прекратихме всички подобни операции”, каза външния министър Уилям Хейг пред британския парламент.

Споразумението за техническо сътрудничество и съвместните военноморски учения на Русия, Франция, Великобритания и САЩ са замразени.

Германия

Убедени сме, че включването на Крим към Русия противоречи на международното право, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

Така нареченият референдум се проведе в разрез с международното право. Против международните правила е и провъзгласяването на независимостта на Крим и преминаването му в рамките на Русия. Тази наша оценка няма да се промени, коментира Меркел.

Франция

Не признаваме решението за присъединяване на Крим и Севастопол към Русия, обяви и френският президент Франсоа Оланд.

Осъждам това решение. Франция няма да признае нито резултатите от референдума, който се проведе на 16 март, нито присъединяването на този украински регион към Русия, посочи Оланд.

На срещата на върха в Брюксел на 20 и 21 март Европа трябва да даде силен и координиран отговор на новия етап, който започна с приемането на Крим в състава на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!