Етническият германец Клаус Йоханис е новият президент на Румъния

OFFNews 17 ноември 2014 в 08:13 10490 9

Клаус Йоханис
Клаус Йоханис

Клаус Йоханис е новият президент на Румъния.

При обработени 33% от бюлетините Йоханис получава 55.79% от гласовете във втория тур на президентските избори, а неговият съперник Виктор Понта - 44.2%. Активността е била рекордно висока - 62.04%, с 10% над активността на първия тур на 2 ноември.

Премиерът на Румъния 42-годишният бивш адвокат Виктор Понта не дочака обявяването на окончателните резултати, призна се за победен и поздрави съперника си.

Йоханис е етнически германец. Той е лидер на румънската десница.

От 2000 г. досега Йоханис е кмет на румънския град Сибиу. Под управлението му градът се превърна в една от най-атрактивните туристически дестинации в страната, а нивото му отговаря за западните стандарти. Той бе преизбиран през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. на този пост.

55-годишният Йоханис е физик.

Образът му на честен човек беше накърнен от Националната агенция по интегритет, която го обвини, че е членувал в Управителния съвет на местна компания, докато заемал кметския пост, несъвместимост, която е санкционирана от закона, припомня БГНЕС.

В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България.

Румънският президент има широки правомощия не само в областта на външната политика и политиката по сигурността, но и предлага кандидати за ключовите ръководни постове в прокуратурата, контролира изпълнителната и законодателната власти, тайните служби и правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!