Ердоган предупреди Русия да не разваля отношенията си с Турция

OFFNews 06 октомври 2015 в 15:41 5077 5

Русия може да изгуби много, ако развали отношенията си с Турция. Анкара няма да приеме Русия да нарушава въздушното й пространство. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган.

Всяка атака срещу Турция е атака срещу НАТО. Нашите позитивни отношения с Москва са известни, но ако Русия изгуби приятел като Турция, с когото си сътрудничи в много области, то тя ще загуби много и трябва да е наясно с това, подчерта Ердоган.

По данни на НАТО два руски самолета са нарушили въздушното пространство на Турция близо до границата със Сирия на 3 и 4 октомври.

Руското външно министерство потвърди за един руски самолет, който е прелетял през турското въздушно пространство за секунди на 3 октомври, а причината за това били метеорологичните условия.

След инцидента посланикът на Русия в Анкара е бил привикан от турското външно министерство.

Турция обаче не е предала протестна нота на руския посланик, каквато информация се появи. Само беше предадена информация, свързана с инцидента, коментира пресаташето на руския посланик в Турция Игор Митяков. 

Редица държави обаче обявиха, че според тях нарушаването на въздушното пространство на Турция от руските самолети не е случайност. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес Русия да не нагнетява напрежението със съюзниците и да спазва границите на Алианса.

В коментар за руските удари в Сирия Столтенберг подчерта, че Русия не атакува цели на „Ислямска държава“, както твърди, а ударите ѝ са насочени срещу сирийската опозиция, при което загиват и много цивилни.

По думите му инцидентът с нарушаването на турското въздушно пространство всъщност е следствие от повишеното руско военно присъствие в Сирия.

В същото време стана ясно, че НАТО планира най-мащабното си учение от 2002 г. насам. То трябва да се проведе между 3 и 6 ноември и ще е насочено към противодействието на нападение от страна на Ислямска държава. За тази цел в южния фланг на алианса ще бъдат разположени близо 36 хил. военни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови