Ердоган забрани 1 май на площад Таксим

OFFNews 22 април 2014 в 20:20 4122 2

Снимка Архив

Реджеп Таийп Ердоган

Турският премиер Ерджеп Таийп Ердоган заяви днес, че забранява честванията по случай 1 май на площад Таксим, тъй като е сцена на протести, забавили с месеци работата на правителството.

Тези, които настояват да празнуват 1 май на площад Таксим, казват само: „Готови сме за сблъсъци“ - заяви Ердоган на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Подобна забрана миналата година доведе до сблъсъци между полиция и протестиращи, които отключиха вълната на национални антиправителствени демонстрации през юни, чието средище беше Таксим.

„Оставете надеждите си за Таксим“, допълни още турският министър-председател. „Не влизайте в битка с държавата. Не нарушавайте спокойствието на нашите хора. Хората ни не искат да гледат улици, препълнени с камъни и коктейли „Молотов“. Няма да толерираме това. Вие не сте над закона“.

Вместо това Ердоган предложи други улици за традиционните шествия, както и безплатен градски транспорт за 1 май.

Левите политически формации вече заявиха, че няма да спазят забраната.

Вчера полицията стреля със сълзотворен газ по членовете на "Комитета за 1 май", съставен от съюзи и обществени групи, за да предотврати публичното изказване на позицията им по отношение на забраната за Таксим.

Миналогодишните летни протести на площад Таксим срещу правителството на Ердоган взеха шест жертви, а стотици бяха ранени.

Нови протести избухнаха наскоро срещу политиката на премиера спрямо интернет пространството и в частност блокирането на социалните мрежи „Twitter” и „Youtube”, както и срещу корупционни скандали с близки до Ердоган политици.

Въпреки размириците партията на Ердоган отбеляза тотална победа на местните избори на 30 март тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!