Екстремисти убиха 130 души при нападение на училище в Пакистан (обновена)

Около 500 ученици и преподаватели са държани като заложници

OFFNews 16 декември 2014 в 11:42 2540 5

Снимка AP

Екстремисти убиха 130 души, от които 100 деца, при нападение на училище в пакистанския град Пешевар. Над 120 души пък бяха ранени, съобщиха световните агенции.

По предварителни данни шестима въоръжени войници, облечени в униформи на пакистански военни, пристигнали в училището на мотори и започнали стрелба срещу охраната на училището.

След това те подгонили намиращите се пред сградата ученици в училището и започнали да стрелят срещу пристигналите на мястото екипи на полицията и военни.

По данни на очевидци няколко от нападателите носели жилетки с бомби.

В момента в сградата на училището може да се намират около 500 ученици и преподаватели.

Отговорността за атентата вече беше поета от движението „Техрик-и-Талибан Пакистан“. Терористите към момента не са посочили никакви искания.

Един от екстремистите обаче обяснил, че действията им са в отговор на спецоперацията на пакистанската армия „Съкрушителен удар“ в Северен Вазиристан, в резултат на която загинаха 1200 терористи.

„Техрик-и Талибан Пакистан“ е ислямска организация, създадена през 2007 г. Тя е базирана в т.нар. Зона на племената на границата между Пакистан и Афганистан и обединява повечето пакистански терористични групировки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови