Една година от началото на Майдана

OFFNews 21 ноември 2014 в 13:16 5489 15

Днес се навършва една година от началото на проевропейските протести в Украйна, станали известни като Евромайдан.

На 21 ноември вечерта около 1500 украинци излязоха на Майдана в Киев в знак на протест срещу решението на тогавашното правителство да замрази подписването на споразумение за асоциация с Европейския съюз.

В същия ден Окръжният административен съд в Киев забрани провеждането на масови акции в центъра на Киев до 7 януари 2014 г.

Протестите обаче продължиха с пълна сила и на следващия ден възникнаха първите сблъсъци с полицията.

На 24 ноември бяха и първите масови протести. На Майдана в Киев излязоха около 100 000 души. Демонстрации имаше още в Лвов, Луганск, Донецк, Одеса, Днепропетровск, Харков и други, като в някои от градовете протестиращите бяха разпръснати от полицията.

В следващите дни към протеста се присъединиха и студентите от Киевския университет „Тарас Шевченко“ и от Киевско-Могилянската академия.

Около 4 часа сутринта на 30 ноември спецчастите от „Беркут“ започнаха да гонят протестиращите от площада с палки и сълзотворен газ. Около 40 души бяха ранени, а 33-ма бяха задържани от полицията.

Действията на спецчастите възмутиха жителите на украинската столица и скоро броят на протестиращите се увеличи още повече, като по различни оценки демонстрантите на 1 декември са били между 500 000 и 1 млн. души, а протестът се превърна в антиправителствен.

След кратко намаляване на напрежението, то се увеличи отново през февруари. Само в рамките на месец загинаха близо 90 души, а повече от 600 бяха ранени. 17 души станаха жертва на стрелбата на снайперисти по време на демонстрациите.

Спецчастите „Беркут“ бяха разпуснати, а 12 от спецполицаите бяха идентифицирани като снайперисти, стреляли по протестиращите.

Кои точно са снайперистите обаче не беше доказано.

Демонстрациите доведоха до смяната на властта в страната, а президентът Виктор Янукович напусна Украйна и се укри в Русия.

В средата на март се проведе референдум за отделянето на Крим от Украйна и за присъединяването му към Русия. Самото анексиране стана факт няколко дни по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!