Еврозоната спира спасителния план за Гърция

OFFNews 27 юни 2015 в 18:34 8649 61

Снимка sxc.hu

Министрите на финансите от еврозоната отказаха днес да продължат спасителния план за Гърция след 30 юни, както иска Атина, съобщава агенция Франс прес.

Всеобхватните предложения на кредиторите, които бяха подготвени максимално гъвкаво, бяха отхвърлени от Гърция въпреки усилията на всички равнища и пълната подкрепа на Еврогрупата, пише в заключителното комюнике от срещата на финансовите министри.

Гръцките власти едностранно напуснаха преговорите късно вечерта на 26 юни, се отбелязва още в заключителното комюнике.

Еврогрупата припомня значителните финансови трансфери и предоставената помощ на Гърция през последните пет години (близо 250 милиарда евро от 2010 година - б.р.). До последния момент Еврогрупата бе отворена за по-нататъшна подкрепа на народа на Гърция чрез изпълнението на програмата за реформи, целящи растеж, пише в документа.

Междувременно в гръцкия парламент започнаха дебатите по предложението на правителството на 5 юли да бъде организиран референдум по последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ.

Очаква се парламентът в Атина да гласува предложението за референдум късно днес.

Кабинетът на Ципрас разполага с достатъчна парламентарна подкрепа, за да прокара предложението.

"Ципрас днес води страната към референдум с основния въпрос "да" или "не" на Европа" - с тези думи бившият премиер Андонис Самарас, лидер на опозиционната партия Нова демокрация, критикува предложението на управляващите.

Бившият премиер Костас Караманлис нарече планирания референдум "безразсъден ход на правителството".

Решението на Ципрас за референдума дойде след драматични преговори между Атина и кредиторите в Брюксел за реформите, които трябва да бъдат осъществени в замяна на 7,2 млрд. евро, останали от втората спасителна програма за Гърция.

Решението за референдум затвори вратата за по-нататъшни преговори, каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!