Еврогрупата продължава преговорите с Атина след референдума

OFFNews 01 юли 2015 в 21:23 1896 2

Министрите на финансите от еврозоната ще изчакат резултата от референдума в Гърция, който ще се проведе тази неделя, на 5 юли, за да продължат разговорите за дълговата криза на страната, каза министърът на финансите на Словакия Петер Казимир, съобщиха АФП, цитирана от БГНЕС.

"Еврогрупата е единна в решението да се изчака резултата от референдума в Гърция преди по-нататъшни преговори. Нека да не поставяме каруцата пред коня", заяви Казимир.

Рано сутринта на 1 юли Ципрас изпрати писмо до кредиторите, в което напълно смени позицията си относно предложенията им, като прие почти всички искания.

В писмото до Брюксел Ципрас обяснява, че приема повечето условия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, но иска да се наложат някои корекции.

Сред тях са запазване на специалната 30-процентна отстъпка за гръцките острови, много от които се намират в отдалечени и трудни за снабдяване райони. Освен това Ципрас настоява още да се забавят част от пенсионните реформи.

Гръцкият премиер бил готов и да отмени насрочения за неделя референдум, ако предложенията му бъдат приети и се стигне до споразумение.

В писмото гръцкият премиер настоява социалните добавки за бедните пенсионери да бъдат намалявани постепенно до края на 2019 г., което е доста по-голям период от предложенията на кредиторите.

Освен това Ципрас настоява отрязването на разходите за отбрана да се случи до 2017 г., а не до края на тази година, каквото е искането на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews