ЕС отложи санкциите за Русия, поставя ултиматум

OFFNews 31 август 2014 в 09:04 10584 10

Европейските лидери дадоха на Русия едноседмичен ултиматум да промени позицията си по отношение на украинския конфликт. В противен случай Руската Федерация може да бъде изправена пред нов кръг от санкции.

Нарастват страховете, че конфронтацията по източните граници на ЕС може да погълне целия континент, след като Русия прати войски в подкрепа на офанзивата на прокремълски настроените въстаници.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой по време на срещата на 28-те лидери заяви, че Брюксел е постигнал съгласие за предприемане на „по-нататъшни значителни стъпки”, ако Москва не размисли.

Било е разпоредено на Европейската комисия да задейства опции за нови санкции до края на седмицата.

„Всички сме напълно наясно, че трябва да се действа бързо, като се има пред вид развитието на ситуацията и се отчитат трагичните загуби от последните дни”, каза още той на пресконференцията. Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че новите санкции ще надградят вече съществуващите мерки срещу Русия, като ще засегнат най-вече финансовите услуги, въоръжаването и енергетиката.

Междувременно стана ясно, че Русия е предала на Украйна военнослужещите, които в сряда са преминали руско-украинската граница. „Русия предаде 63 украински военни, които на 27 август преминаха руската граница”, заявил е генерал-майор Алексей Рагозин, съобщава "Фокус". Според него войниците са били подслонени във временен лагер в Ростовската област, където са получили необходимата им помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!