ЕК обвини "Газпром", че е налагал монополни договори на България

OFFNews 22 април 2015 в 14:10 6532 13

Снимка wikimedia

Централата на "Газпром".

Еврокомисията официално обвини руския газов гигнат "Газпром" в нарушение на антимонополното законодателство.

Това стана на извънредно свикана пресконференция на еврокомисаря по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

ЕК обвинява "Газпром" в завишени цени за източноевропейските потребители.

ЕК счита, че "Газпром“ е "господстващият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа и възпрепятства конкуренцията на пазарите на доставка на газ в осем страни от ЕС  - България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия."

"Газпром“ налага териториални ограничения в споразуменията си за доставка с търговци на едро и някои промишлени клиенти. Тези териториални ограничения могат да доведат до по-високи цени на газа и позволяват на „Газпром“ да провежда несправедлива ценова политика в пет страни от ЕС - България, Естония, Латвия, Литва и Полша, пише в предварителните констатации на Комисията в изложението на възраженията.

Тези териториални ограничения включват забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия (клаузи за местоназначение).

„Газпром“ използва и други мерки, които предотвратяват трансграничния поток на газ, като задължава търговците на едро да получават съгласието на „Газпром“, за да изнесат газ и отказва при определени обстоятелства да променя мястото, където трябва да се достави газа. Комисията счита, че тези мерки пречат на свободната търговия с газ в рамките на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

"Газът е стока от първа необходимост в нашето ежедневие: с него се отопляват домовете ни, използваме го за готвене и за производството на електроенергия. Ето защо поддържането на честна конкуренция на европейските газови пазари е от изключителна важност. Всички дружества, които оперират на европейския пазар, без значение дали са европейски или не, трябва да спазват правилата на ЕС. Опасявам се, че „Газпром“ нарушава антитръстовите правила на Съюза като злоупотребява със своето господстващо положение на пазарите на газ в ЕС. Смятаме, че е възможно той да е създал изкуствени пречки, възпрепятстващи свободния поток на газ от някои страни от Централна и Източна Европа към други, което вреди на трансграничната конкуренция. Поддържане на разделени национални пазари на газ също така е позволило на „Газпром“ да налага цени, които на този етап считаме за несправедливи. Ако опасенията ни се потвърдят, „Газпром“ ще трябва да понесе правните последици от своето поведение.“, заяви днес Маргрете Вестегер.

В съответствие с процедурата "Газпром" има 12 седмици за официален отговор до ЕК.

Комисията откри официална процедура срещу „Газпром“ на 31 август 2012 г.

В началото на месеца „Газпром“ обяви, че има желание да поднови разговорите с Брюксел.

Според експерти не е изключено това обвинение на ЕК да разруши прогреса по постигнатите споразумения за кризата в Украйна, които бяха подписани в Минск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!