Дянков: Санкции срещу Русия? Най-много да не канят руския балет

OFFNews 24 април 2014 в 16:54 10720 40

Симеон Дянков

Икономическите санкции от страна на Европейския съюз към Русия са невъзможни. Това каза Симеон Дянков, който в ректор на Руската икономическа школа, в интервю за руската телевизия „Россия 24“.

„Не мисля, че могат да бъдат наложени значителни санкции. Възможно е тези изказвания да имат политическо значение за ефекта върху настроенията на населението на САЩ и Европа. Но мащабни икономически санкции спрямо такава крупна икономика като Русия просто са невъзможни, дори политиците да искат да ги наложат. Страната заема твърде важно място на световната икономическа арена“, каза Дянков.

„Някой може да си спомни миналото и примера с Куба, но Куба е един много малък остров, който изнася банани, а банани могат да се купят от Салвадор или Коста Рика. И при нея налагането на санкции беше възможно. А при Русия съществува въпросът: ако бъдат наложени санкции срещу нея, откъде западните страни ще си купуват стоките, които сега купуват от Русия? При това става дума не само за такива традиционни суровини като нефт и газ. Под въпрос са също и множество важни материални ресурси за световнаа авиоиндустрия, за автомобилното производство, за химическата промишленост, които Русия произвежда“, аргументира се бившият финансов министър от правителството на ГЕРБ.

Освен това много от европейските страни, като прибалтийските, не са съгласни с евентуални санкции, тъй като те ще повлияят икономиките им далеч по-негативно, отколкото на по-отдалечените от Русия държави, посочи още Дянков. Санкции от страна на някоя отделна страна член на Евросъюза пък са невъзможни, тъй като Европа се подчинява на общи правила за единния пазар, добави той.

„Поради това една такава страна може да наложи културни санкции, заявявайки например, че повече няма да кани руския балет на своите сцени“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!