Донецк и Луганск ще останат в Украйна, ако Киев признае особения им статут

OFFNews 01 септември 2014 в 16:26 9896 24

Снимка ИТАР-ТАСС

Самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики обявиха, че са готови да не се отцепват от Украйна, ако Киев признае техния по-особен статут.

Това посочиха представителите на самопровъзгласените републики по време на срещата на Контактната група за Украйна в Минск, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Сред основните искания на двете републики са още прекратяване на антитерористичната операция на украинската армия, провеждане на свободни избори и признаване на руския език за официален.

Те искат още да имат собствена войска и да имат правото да назначават прокурори и съдии, като настояват и за безусловна амнистия за всички бунтовници.

Ако тези условия бъдат изпълнени, Донецк и Луганск „ще положат максимални усилия за поддържане на мира, съхраняването на единното икономическо, културно и политическо пространство на Украйна и на цялото пространство на на руско-украинската цивилизация“.

Първата среща на Контактната група за Украйна се проведе на 31 юли в Минск. На последната до момента среща – на 14 август, беше обсъдена доставката на хуманитарна помощ за Източна Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!