Донецката република просъществува само ден

OFFNews 08 април 2014 в 13:49 14189 52

Донецката република просъществува само ден

Провъзгласената вчера независима Донецка република просъществува само ден, след като Комитетът на патриотическите сили на Донбас реши да отмени вчерашното си решение, съобщи „Украинская правда“.

През последните няколко дни жителите на Донецка област изразиха несъгласието си за създаването на Донецка република и за провеждане на референдум за присъединяването й към Русия, обясниха решението си от Комитета.

По думите им са получени множество жалби, в които граждани са изразили своето несъгласие с отделянето на Донецк от Украйна.

Заради недоволството на жителите на Донецк е проведено народно събрание, на което беше взето решение за отмяна на вчерашното решение за създаване на независима република. Така Донецка област съхранява статута си в състава на Украйна, допълниха те.

Комитетът е постановил и да се забранят всички референдуми на територията на Донецка област, докато не бъдат приетите законите, регламентиращи провеждането им.

Решението на Комитета на патриотичните сили на Донбас идва след разговори на сепаратистите с първия вицепремиер на Украйна Виталий Ярема през изминалата нощ. Сепаратистите обещаха да сдадат оръжията си. Въпреки това на сутринта те обявиха, че очакват нападение от полицията и затова няма да се разотидат. 

Проруските активисти завзеха вчера сградата на областната управа в Донецк и обявиха създаването на независима република. Демонстрантите съобщиха и че ще бъде проведен референдум за присъединяване на Донецката република към Русия, като той трябва да се проведе не по-късно от 11 май.

Проруските активисти издигнаха и знаме на Донецката република, което се случи под звуците на химна на Съветския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!