„Ди Велт“: Руснаците опразват магазините заради финансовата война

OFFNews 23 април 2014 в 15:00 5552 24

Руснаците опразват магазини, паникьосани от финансовата война между Запада и Русия, пише германското издание „Ди Велт“.

Хората вече започват да усещат последиците от санкциите на Запада най-вече по това, че спестяванията им започват да губят стойността си. Паниката се подхранва допълнително и от несигурността на ситуацията в Украйна, допълва изданието.

Данните сочат, че руснаците са започнали да харчат с 4% повече през март. Месец преди това пък ръстът на частното потребление е 3,9%. Това се случва едновременно с намаляването на доходите на руснаците, като през март реалните доходи на жителите на Русия са се свили с 6,8%.

В същото време от руското финансово министерство обявиха във вторник, че в близките месеци се очаква рязко повишаване на цените и дефицит в държавния бюджет в размер на 100 млрд. рубли до края на годината.

Руснаците реагират на кризата според всички правила – със стремеж да реализират парите си и да се отърват от спестяванията си. Те купуват скъпи стоки преди спестяванията им да се обезценят съвсем, обясни експертът от независимия аналитичен център Pierpont Securities Робърт Синх.

Рублата поевтиня значително заради кризата в Украйна – с 8% спрямо долара. Това доведе до ръст на инфлацията, тъй като голяма част от стоките се внасят в страната, допълни Синх.

Според „Ди Велт“ кризата в Русия може значително да се задълбочи, тъй като преговорите в Женева не успяха да премахнат напрежението между Русия и Запада и темата за санкциите за Русия продължава да е актуална.

По искане на ЕК държавите членки на ЕС трябва да представят до четвъртък отчети за последствията, които санкциите за Русия биха имали за всяка от страните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!