Десетки хиляди на бунт в Москва срещу руската агресия в Украйна

OFFNews 21 септември 2014 в 21:55 26274 64

Снимка Евгений Фельдман/Новая газета

Десетки хиляди руснаци се събраха в центъра на Москва, за да вземат участие в "Марш на мира", съобщава руската редакция на Би Би Си.

Редица опозиционни формации, които се включиха в протеста, обявиха, че шествието е в подкрепа на мира в Украйна и срещу агресивната външна политика на Кремъл.

По улиците на Москва демонстрантите развяха руски и украински знамена и скандираха "Хунтата е в Кремъл, не в Киев", "Не на войната", "Путин, спри да лъжеш".

Московската полиция твърди, че "на мероприятието" е имало не повече от 5 000 души, но по оценка на различни наблюдатели на шествието са се събрали около 50 000 души, уточнява Би Би Си.

Опозиционният политик Борис Немцов дори твърди, че става дума за 100 000 души. 

Демонстрантите разпространиха резолюция, в която се настоява за "незабавно оттегляне на руската войска от територията на Украйна" и "прекратяване на търговската и газовата война срещу Украйна".

В шествието се включиха и бившият руски премиер Михаил Касянов, опозиционният лидер Борис Немцов, бившият депутат Генадий Гудков и екоактивистката Евгения Чирикова.

В отговор на "Марша на мира" беше организиран и значително по-малоброен контрапротест в подкрепа на Путин. В него се включиха предимно московски партийни активисти на "Единна Русия" и служители от държавни институции в руската столица.

Днес демонстрации в подкрепа на мира в Украйна имаше и в Санкт Петербург, Волгоград, Екатеринбург, Ростов на Дон, Ставропол и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!