Ден за размисъл в Гърция преди парламентарните избори

OFFNews 24 януари 2015 в 10:07 3012 0

В южната ни съседка днес е ден за размисъл преди насрочените за утре предсрочни парламентарни избори. Подобно на България медиите в Гърция се въздържат от агитации и прогнози за изхода на вота. Вчера официално приключи предизборната кампания.

Според последните социологически проучвания, главната опозиционна партия СИРИЗА водена от Алексис Ципрас води пред партията на премиера Андонис Самарас – "Нова демокрация". Социолозите в Гърция не могат категорично да прогнозират дали при победа лявата партия  ще получи нужното мнозинство да управлява и какви са възможните коалиции. Неизвестните пред новата власт в Гърция остават до последно, защото в навечерието на вота голяма част от гърците все още не са решили как ще гласуват.

40-годишния лидер на "Сириза" Алексис Ципрас обещава ако дойде на власт да отпише половината гръцки дълг, възлизащ на близо 320 милиарда евро. Той се зарича това да стане, когато изтече срокът на сегашния спасителен пакет. Неделя е важен ден не само за Гърция, но и за Европейския съюз. Лявата партията-фаворит обещава нови финансови правила, нови отношения с партньорите от Евросъюза и разхлабване на рестрикциите в страната.

Възможно е обаче при такъв сценарий Гърция да влезе в сериозен сблъсък със страните от еврозоната и дори да я напусне. Икономисти предричат в такъв случай истинска катастрофа за страната. Много гърци са готови да дадат на Ципрас искания шанс, защото смятат, че по-лошо не може да бъде.

Ако партията на  Алексис Ципрас не спечели абсолютно мнозинство и ще й бъде доста трудно да намери партньор за коалиция, отбелязват анализатори. Не трябва да се забравя, че според конституцията първата сила получава автоматично бонус от 50 места в 300-членния парламент. Това означава, че на практика е невъзможно правителство без победителя. Друг е въпросът дали някой ще иска да се съюзи със "Сириза". Огласените днес последни проучвания преди неделния вот дават на "Сириза" 36,3 на сто от гласовете. На второ място е "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас с 29,6 процента. Трети са неонацистите от "Златна зора", които постигнаха значителни успехи и през 2012 г. Изненадващо четвърта сила се очаква да бъде центристката партията "То Потами" , създадена едва през март 2014 г., но спечелила вече места в Европарламента. Неин лидер е популярният телевизионен водещ Ставрос Теодоракис.

Изборите, които ще се състоят в неделя, са наблюдавани отблизо на финансовите пазари, които се опасяват, че евентуална победа на Сириза може да поведе Гърция към невъзможност да изпълнява задълженията по дълга и към излизане от еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови