Давутоглу сменя Ердоган на премиерския пост

Offnews 27 август 2014 в 08:50 2711 1

Реджеп Тайип Ердоган

На извънреден конгрес управляващата в Турция - Партия на справедливостта и развитието, ще избере нов председател на мястото на премиера Реджеп Таип Ердоган. Само след един ден той официално ще встъпи в длъжността на президент на страната.

Фаворит за нов партиен лидер пък е досегашният външен министър Ахмед Давутоглу.

Лично Ердоган предложи Давутоглу за свой наследник на поста и днес се очаква делегатите да го изберат.

В същото време Давутоглу ще наследи Ердоган и на поста премиер до изборите през март 2015-а г. Веднага след като Ердоган встъпи официално в длъжност на 28-и август, се предвижда да връчи мандат на Давутоглу за съставяне на новото правителство на страната.

Започнаха да пристигат и официалните гости за церемонията по полагането на президентската клетва от Ердоган, която ще се състои в четвъртък. Представители на около 75 страни се очаква да присъстват на иногурацията на 12-ия турски президент, който за пръв път беше избран с всеобщо гласуване на 10-и август. Президентът на България Росен Плевнелиев, а също президентите на още 18 страни ще участват. Делегация от Америка, външният министър на Русия Сергей Лавров, външният министър на Армения Налбандиян също ще бъдат сред гостите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!